نظریه مشورتی
- توضیحات
با عنایت به ماده ۲۱ قانون آیین دادرسی کیفری مصوب سال ۱۳۹۲، آیا پس از صدور قرار اناطه در خصوص متهم و قبل از بایگانی موقت پرونده، معلق کردن تعقیب متهم در قالب قرار تعلیق تعقیب است یا نیاز به صدور قرار تعلیق تعقیب نخواهد بود و با دستور اداری انجام میشود؟
طبق ماده ۲۱ قـانون آیین دادرسی کیفـری مصوب سال ۱۳۹۲، در صورت نیاز به صدور قرار اناطه، مرجع کیفری با تعیین ذینفع و با صدور قرار اناطه، تعقیب متهم را معلق کرده و پرونده را تا صدور رأی قطعی از مرجع صالح، به طور موقت بایگانی میکند. در این مورد صدور قرار اناطه به نحو مذکور، کافی به مقصود است و نیاز به صدور قرار تعلیق تعقیب جداگانه ندارد.
آیا در بحث خیار عیب و مطالبه ارش، فوریت در مطالبه ارش نیز باید لحاظ شود یا فوریت صرفاً ناظر به فسخ قرارداد بوده و در مطالبه ارش ضرورتی به رعایت فوریت نیست؟
به نظر میرسد تاخیر در مطالبه ارش بر خلاف خیار عیب که مقنن در ماده 435 قانون مدنی آن را فوری اعلام کرده است، موجب سقوط آن نمیشود؛ زیرا اولاً مطابق ماده 422 قانون مدنی، خیار عیب جدای از ارش تلقی شده و مشتری میتواند با عدم فسخ معامله ارش را مطالبه کند. ثانیاً در اثر تاخیر در مطالبه ارش خسارتی متوجه بایع نمیشود اما تاخیر در استفاده از حق فسخ ممکن است باعث ضرر طرف معامله شود. ثالثاً ارش دینی است که بر عهده بایع بوده و اصل بر بقای دین (اشتغال ذمه) در ذمه مدیون است.
در موردی که حکم بر رفع تصرف عدوانی از مال غیرمنقولی صادر شده و متصرف قبلاً در آن مستحدثاتی ایجاد کرده باشد، قلع و قمع این مستحدثات با چه شرایطی ممکن خواهد بود؟
در صورت صدور حکم به رفع تصرف عدوانی، قلع بنا و مستحدثات در موارد زیر ممکن است؛ در صورتی که مدعی خصوصی دادخواست قلع بنا داده و دادگاه نیز حکم بر قلع بنا داده باشد و نیز در صورتی که اجرای حکم ملازمه با قلع بنا داشته باشد.
با عنایت به مواد ۳۸۲ و ۵۵۴ چنانچه قاتل مردی از اقیلتهای دینی باشد و مقتول زن مسلمان باشد در قصاص قاتل رد فاضل دیه لازم است؟
با توجه به ماده ۵۵۴ قانون مجازات اسلامی ۱۳۹۲ که دیه اقلیتهای مذهبی را نیز به میزان دیه فرد مسلمان تعیین کرده است لذا تفاضل دیه نیز به اقلیتهای مذهبی تعلق میگیرد.