سه شنبه, 02 بهمن 1403-
آمادگی وکلا برای ارائه مشاوره به دولت و سرمایه گذاران در صنعت نفت و گاز
- توضیحات
دیده بان هشتم : دکتر امیر حسین آبادی رییس کانون وکلای دادگستری مرکز در کنفرانس بین المللی بهینه سازی قرارداد های بالا دستی نفت و گاز : وکلا برای ارائه مشاوره به دولت و سرمایه گذاران در صنعت نفت و گاز آماده اند.
به گزارش پایگاه خبری دیده بان هشتم از روابط عمومی کانون وکلای دادگستری مرکز کنفرانس بین المللی بهینه سازی قراردادهای بالادستی نفت و گازبه همت دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی و با حمایت معنوی کانون وکلای دادگستری مرکز ،معاونت حقوقی ریاست جمهوری ،معاونت امور بین الملل و بازرگانی وزارت نفت ،مرکز مطالعات حقوق انرژی دانشگاه تهران و بنیاد حقوق ایرانیان با اهداف:تکمیل زنجیره آموزش و پژوهش ، ارائه خدمات پژوهشی به بخش های اجرایی در راستای بهینه سازی قراردادهای نفتی،بررسی قراردادهای بالا دستی نفت و گاز از منظر حقوق بین الملل عمومی، حقوق تجارت بین الملل و حقوق فراملی،بررسی تاثیر رفع تحریم های بین المللی بر قراردادهای نفت و گاز،تبیین ضعف های نظام تنظیم قرارداد صنعت نفت و گاز ایران،ارائه راهکارهای مناسب قراردادی در جهت جذب حداکثری سرمایه گذاری خارجی در قراردادهای بالا دستی،بررسی نظام قانونگذاری داخلی در خصوص قراردادهای بالا دستی نفت و گاز،در 20.و21تیرماه سال جاری برگزار گردید.
محورهای همایش با رویکرد بهینه سازی قراردادهای بالادستی، شامل تبیین رویکرد متوازن در انعقاد قراردادهای بالادستی، چارچوب مشارکت شرکتهای ایرانی، اقتضائات و استثنائات قراردادهای بالادستی در میادین مشترک، تولید صیانتی از منابع و افزایش ضریب برداشت در طول عمر میدان، جذابیت مدل قراردادی جهت سرمایه گذاران داخلی و خارجی، چالشهای انتقال دانش فنی و فناوری، بررسی تطبیقی قراردادهای بالادستی در نظامهای مختلف حقوقی، فرصتها و زمینههای قانونی، چالشها و موانع قانونی و ابعاد حقوقی، اقتصادی و فنی قراردادهای بالادستی نفت و گاز بود.
ازجمله اعضای برجسته کمیته علمی کنفرانس بین المللی بهینه سازی قراردادهای بالادستی نفت و گاز دانشگاه علامه طباطبایی دکتر محمدرضا پاسبان(عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی و هیات مدیره کانون وکلای مرکز) ،دکتر حمیدرضا علومی یزدی (دبیرکمیته علمی و ریاست وقت دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی) ،دکتر الهام امین زاده ،دکتر محسن محبی و دکتر عبدالحسین شیروی بودند ،دبیر اجرایی کنفرانس را دکتر محمد مهدی حاجیان عضو هیات علمی دانشگاه عهده دار بوده و محمد جمشیدعینی وکیل پایه یک دادگستری عضو کمیته پشتیبانی این همایش بوده اند.
این کنفرانس با استقبال متخصصان خارجی،اعضای هیات رئیسه دانشگاه علامه ،استادان دانشگاه ،مدیران و مشاوران ارشد نفتی ،وکلا ، کارآموزان و دانشجویان دوره دکترا و ارشد مواجه و در مدت کوتاهی بیش از 100مقاله به دبیرخانه آن ارسال شد که 82مقاله برای ارائه یا پوسترحسب مورد
پذیرفته شد.
دکتر ژولین پیلیسه، پروفسور آنا آبو رئیس دانشکده علوم و تکنولوژی دانشگاه ترومسو نروژ، پروفسور اسلاومیر راس یوسکی پژوهشگر دانشگاه کینگز کالج لندن و دکتر سیربل ویدرشوون، مدیر عامل و موسس شرکت وروسای در کنفرانس شرکت داشتند وهمچنین، پروفسور اندروز اسپید، عضو هیات علمی دانشگاه دلندی انگلستان و پروفسور تینا هانتر عضو هیات علمی دانشگاه آبردن انگلستان سخنرانی خود را بصورت فایل تصویری ارسال کردند.
دکتر الهام امین زاده معاونت حقوقی ریاست جمهوری، دکتر امیر حسین آبادی رئیس هیات مدیره کانون وکلای دادگستری مرکز،دکتر امیر حسین زمانینیا معاون امور بینالملل و بازرگانی وزارت نفت،مهندس سیدمهدی حسینی قائم مقام سابق شرکت ملی نفت ایران و رئیس کمیته بازنگری قراردادهای نفتی ایران،دکتر محسن محبی قاضی دیوان بین المللی داوری لاهه و رئیس مرکز امور حقوقی بین المللی ریاست جمهوری ،دکتر حسین سلیمی رئیس دانشگاه علامه طباطبایی، از سخنرانان افتتاحیه کنفرانس بودند ودکتر جلیل مالکی ، دکتر محمدرضا پاسبان از اعضای هیات مدیره کانون وکلا بهمراه صمدزاهدپاشا مدیر داخلی کانون وکلای دادگستری مرکز در کنفرانس حضور داشتند.
رئیس کانون وکلای دادگستری مرکز:در دنیا کشور ما به نفت شناخته شده است
دکتر امیر حسین آبادی در این کنفرانس گفت: کشور ما به نفت شناخته شدهاست. نفت بهصورتی با زندگی مردم گره خوردهاست که حتی در تبلیغات انتخاباتی هم میبینید که عنوان میشود، نفت را بر روی سفره مردم میآوریم.
رئیس کانون وکلای مرکز افزود : برای کانون وکلا برگزاری مشترک چنین کنفرانس هایی با مراکز معتبر علمی و دانشگاهی اهمیت بسزایی دارد ، چون کانون وکلا از لحاظ حقوقی، بالاترین پتانسیل علمی و تجربی را در این زمینه دارد و علاوه بر وکلای برجسته عضو کانون مرکز ، اکثر استادان صاحبنام دانشگاه و قضات مجرب عضو کانون وکلا میشوند. بنابراین کانون از امکانات خوبی در این زمینه برخوردار است. امیدواریم که بتوانیم در آینده هم با توجه به وضعیت خاصی که پس از برجام برای کشور پیش آمدهاست، چنین برنامه های مشترکی را داشته باشیم و به جامعه حقوقی کشور خدمت کنیم.
دکتر حسین آبادی اظهار داشت: کشور ما به نفت شناخته شدهاست. سالها پیش که در خارج از کشور پایاننامه دکتری را تدوین میکردم، در کتابخانه و مراکز علمی میپرسیدند اهل کجایی، وقتی پاسخ من ایرانی هستم را میشنیدند، میگفتند : بله ، ایران سرزمین نفت
وی گفت: البته برخی سابقه کهن ، تاریخ پرشکوه و حتی قالی و زعفران ما را هم می شناسند . این نفت بهصورتی با زندگی مردم گره خوردهاست که حتی در تبلیغات انتخاباتی هم میبینید که عنوان میشود، نفت را بر روی سفره مردم میآوریم
دکتر امیر حسین آبادی: وکلا باید آماده باشند
این استاد دانشگاه ادامه داد: وکلا باید آماده باشند . اگر شرکتهای خارجی بخواهند در پی مناسبات اقتصادی پس از باز شدن درها و برداشته شدن تحریمها ،قراردادی منعقد کنند یا در ایران سرمایهگذاری کنند، باید از کانون وکلا راهنمایی بگیرند و ما باید این آمادگی را داشتهباشیم
وی با اشاره به اینکه حقوق نفت و گاز در کشور توسعه پیدا کردهاست، خاطرنشان کرد: سالهای گذشته فقط دو واحد درس اختیاری حقوق نفت، توسط دکتر محمد علی موحد که حقوق نفت با اسم ایشان گره خورده، تدریس می شد .
رئیس هیات مدیره کانون وکلای دادگستری مرکز افزود: اکنون در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری در دانشگاههای ما رشته حقوق نفت و گاز پاگرفته و گسترش می یابد اما با این حال، کافی نیست. باید آمادگی کامل داشته باشیم تا همراه و همگام با کارشناسان فنی، قراردادها را از لحاظ حقوقی بررسی کنیم
دکتر حسین ابادی با بیان ایننکته که برجام نشان داد : حقوقدانان ایرانی توانایی ایستادگی در مقابل حقوقدانان مطرح بزرگترین کشورهای دنیا را دارند، متذکر شد: آنطور که متخصصان مطرح میکنند سند برجام مستحکم است و تنظیم عبارتهای حقوقی آن ، ماهرانه بوده است.وی با اشاره به اهمیت قراردادهای نفتی، عنوان کرد: این قراردادها، معمولی و خصوصی نیستند. نفت یک کالای ملی است و قراردادی که در زمینه استخراج، کارهای فنی، فروش و مسائل دیگر مطرح است، یک قرارداد ملی است و باید نسبت به مفاد آن حساسیت و دقت لازم را اعمال کرد.
معاون حقوقی رئیس جمهوری: همه قراردادهای بلند مدت و کوتاه مدت نیاز به ثبات دارند
معاون حقوقی رئیس جمهوری در کنفرانس بین المللی بهینه سازی قراردادهای بالادستی نفت و گاز تاکید کرد: مدل های جدید قراردادها در حوزه انرژی، در عین جذابیت برای سرمایه گذار خارجی، با شفافیت، حفظ و صیانت منافع ملی و همچنین با جهت ارتقای دانش داخلی تنظیم خواهد شد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت :دکتر الهام امین زاده ، بر اهمیت شفافیت و ابهام زدایی در قراردادها برای طرفین ایرانی و خارجی تاکید کرد و ادامه داد: رعایت جایگاه حاکمیتی و تصدی گری، مشخص شدن جایگاه نهادهای قانونی مانند هیات عالی نظارت بر منابع نفتی و عدم ارجاع به قوانین مبهم در بحث شفافیت ضروری است.
دکتر امینزاده با بیان اینکه همه قراردادهای بلند مدت و کوتاه مدت نیاز به ثبات دارند، اظهارداشت: تعبیه مکانیزم حل و فصل اختلافات ونحوه اندراج شرط داوری نیز در تنظیم قراردادها باید لحاظ شود.
معاون حقوقی رئیس جمهوری ادامه داد: براساس قانون، دستگاه ها و شرکتهای مشمول، مکلف شده اند در تامین کالاهای مصرفی و سرمایه ای، امور خدمات مهندسی و مشاوره و پیمانکاری و تامین تجهیزات کلیه پروژه ها از امکانات داخلی بهره ببرند.
دکتر امینزاده افزود: استفاده بخش خصوصی و تعاونی از تسهیلات ارزی و ریالی، الزام کارفرما به سپردن امور به شرکت های ذیصلاح ایرانی و یا واگذاری به مشارکت ایرانی-خارجی و همچنین در صورت واگذاری به شرکت خارجی به شرط تاییدبالاترین مقام اجرایی دستگاه ورعایت سهم داخل در کلیه قراردادهای خارجی لحاظ باید شود.
معاونت حقوقی ریاست جمهوری گفت: در تنظیم قراردادها، انتقال تکنولوژی و توانمندی خارجی، رشد کمی و کیفی مباحث مدیریتی، مهندسی، ساخت و حفاری، انتقال فن آوری نفتی، مشارکت بخش خصوصی با شرکت های نفتی خارجی در تشکیل دفاتر مهندسی و همچنین استخدام پرسنل ایرانی دنبال می شود.
دکتر الهام امین زاده: پس از توافق هسته ای نیاز بود تا مدل های جدید قراردادها وجود داشته باشد
دکتر امینزاده در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به تصویب قانون وظایف و اختیارات وزارت نفت و همچنین با عنایت به ماده هفت این قانون که مقرر کرده : شرایط عمومی قراردادهای نفتی باید به تصویب هیات وزیران برسد، گفت: هشت بندی که در برنامه چهارم توسعه در نظر گرفته شده بود، جامع و شفاف بود اما پس از توافق هسته ای نیاز بود تا مدل های جدید ازقراردادهای نفتی وجود داشته باشد.
معاون حقوقی رئیس جمهوری با اشاره به روند شکل گیری مدل های جدید قراردادهای نفتی در وزارت نفت با کمک استادان و صاحبنظران حقوقی و اقتصادی، رفع ابهامات و اشکالات در جلسه مشترک با دیوان عدالت اداری و همچنین بررسی متن شرایط عمومی در هیات تطبیق مجلس در آینده، گفت: با حضور مسوولین وزارت نفت و دیوان محاسبات بزودی این مدل ها از دولت خارج خواهد شد که البته دیدگاههای معاونت حقوقی ریاست جمهوری نیز برای ارتقای شرایط عمومی این قراردادها در حال اعمال است.
معاون حقوقی رئیس جمهور: با حضور مسوولین وزارت نفت و دیوان محاسبات بزودی این مدل ها از دولت خارج خواهد شد
دکتر امینزاده با طرح این پرسش که آیا باید در قراردادهای مهم نفتی، شرایط عمومی راجع به آن ها نیز اعمال شود یا خیر؟، ادامه داد: طبق قانون وظایف و اختیارات وزارت نفت ،رعایت شرایط عمومی در تنظیم قراردادهای نفتی ضروری است بنابراین در شرایط عمومی، اصول عمومی حاکم بر قراردادهای نفتی اعمال و الگویی برای انعقاد قراردادها در آینده می شود.
دکتر امینزاده گفت: بر این اساس در کشف، استخراج و بهره برداری اجازه مذاکره با طرف های دولتی و غیر دولتی خارجی داده خواهد شد.
معاون حقوقی رئیس جمهوری با قدردانی از تلاش های دانشگاه علامه طباطبائی در برگزاری کنفرانس بین المللی بهینه سازی قراردادهای بالادستی نفت و گاز و همچنین دانشگاه تهران و سایر دانشگاه های کشور در مبحث حقوق انرژی ابراز امیدواری کرد که با شکل گیری حلقه اتصال دانشگاه و دولت، مباحث نفتی با پشتوانه علمی و تحقیقاتی وارد عرصه بین المللی شود.
رئیس دانشگاه علامه طباطبایی: هنر حقوقدانانِ ما، فهم این معما و معضل در شرایط جدید جهانی است
رئیس دانشگاه علامه طباطبایی: هنر حقوقدانانِ ما، فهم این معما و معضل در شرایط جدید جهانی است
دکتر حسین سلیمی رئیس دانشگاه علامه طباطبایی در این کنفرانس با اشاره به فهم جدید از اقصاد سیاسی جهانی اظهار داشت: آن معمایی که در قراردادهای نفت و گاز به دنبال آن هستیم همین است که چگونه میشود اسقلال، صنعت و نفت کشور را همچنان حفظ کرد و عین حال بیشترین بهره را از سرمایه ، زنجیرهی تکنولوژی و بازارهای بینالمللی به دست آورد .
این استاد دانشگاه یادآور شد: هنر حقوقدانانِ ما، فهم این معما و معضل در شرایط جدید جهانی است و به نظرم اهمیت مباحث در این است که ببینیم دانشگاهیان ما میتوانند به فرمولی دست پیدا کنند که در آن، هم ارزشهای مردم ایران مثل استقلال، عدم وابستگی به استکبار و در عین حال کسب بیشترین بهره از بازار جهانی، تأمین شود
دکتر سلیمی افزود:من فکر میکنم که اگر بتوانیم به یافتههایی راهگشا در این زمینه برسیم، اهمیت آن، کمتر از یافتههای دانشمندان ما در علم نانوتکنولوژی و تحقیقات سلولهای بنیادی نیست، چرا که آن دستاوردهای علمی، تنها بر پایه کشف یک تکنیک است ولی فرمولی که بتواند مسیر اقتصاد سیاسی ما را تعیین کند و جایگاه ایران را در نظام جهانی دگرگون کند خیلی مهمتر و پیچیدهتر از یک تکنیک است.
معاون امور بین الملل و بازرگانی وزارت نفت: مدل جدید قراردادهای نفتی تا یک ماه آینده وارد مرحله عملیاتی میشود
دکتر امیرحسین زمانی نیا :معاون امور بین الملل و بازرگانی وزارت نفت ،در این کنفرانس با اشاره به این که مدل جدید قراردادهای نفتی تا یک ماه آینده وارد مرحله عملیاتی میشود، گفت: در قالب مدل جدید، اولویت ما در واگذاری میدانهای نفتی، میدانهای مشترک با کشورهای همسایه و افزایش ضریب بازیافت میدانهای نفتی است.
به گزارش خبری عطنا (باشگاه خبری دانشگاه علامه طباطبایی) ،معاون امور بینالملل و بازرگانی وزیر نفت در کنفرانس بینالمللی بهینهسازی قراردادهای بالادستی نفت و گاز در دانشگاه علامه افزود: اینگونه کنفرانس ها، دیر وارد عمل شدهاند چرا که الان وقت عمل است، این که در حال حاضر سایر دانشگاههای کشور مانند اهواز، شیراز، کرمان و اصفهان نیز قرار است کنفرانس های با موضوع نفت برگزار کنند، در شرایط عادی توجه به این مسئله بسیار خوب است اما دو سال است که ما خودمان، خودمان را تحریم کردهایم و هنوز هم قراردادی را منعقد نکردهایم
دکتر زمانی نیا: دو سال است که ما خودمان، خودمان را تحریم کردهایم
وی با اشاره به رسیدن به اجماع نظری گفت: باید به رویکرد سیاسی قراردادهای جدید نفتی نیز توجه داشته باشیم در طی دو سال اخیر همه کارشناسان، استادان، صاحبنظران و نهادهای بازرسی روی قراردادهای نفتی نظرات خود را اعلام کردهاند، اجماع نظری صورت گرفته است و الان وقت عمل است.
این دیپلمات سابق ایران در سازمان ملل متحد با بیان این که متاسفانه بحث قراردادهای بالادستی نفتی در دورانی مطرح شد که همه چیز در ایران سیاسی شده بود، افزود: بعد از برجام، کشور ما درگیر مسائل انتخابات مجلس شورای اسلامی بود و در یک فضای کاملا سیاسی بحث قراردادهای جدید نفتی طرح شد
معاون وزیر نفت :حال کنونی صنعت نفت ایران خوب است
معاون وزیر نفت وضعیت کنونی صنعت نفت ایران را خوب توصیف کرد و با اشاره به این که برای پنج سال آینده حدود ۱۸۵ میلیارد دلار پروژه در بخشهای بالادستی، میاندستی و پاییندستی تعریف شده است، اظهار داشت: انتظار داریم حداقل سالی حدود ۴۰ تا ۵۰ میلیارد دلار سرمایه را جذب کنیم ضمن این که تا سه چهار ماه آینده که قراردادهای جدیدی امضا خواهد شد، وضع نفت ایران بهتر خواهد شد
وی با اشاره به این که برجام سبب شده است تا هزینه جابجایی پول به میزان زیادی کاهش یابد، یادآور شد: دسترسی به تامین کنندگان کالا و تجهیزات سبب شده است تا از واسطه ها برای تامین کالا استفاده نکنیم که این مسئله هزینههای ما را تا یک سوم کاهش داده است
زمانی نیا با اشاره به آزاد شدن وجوه توقیفی ایران بعد از برجام افزود: هم اکنون شرکت شل ۱,۷۷ میلیارد یورو را به حساب ایران واریز کرده است
وی با بیان این که طی سه، چهارماه پس از اجرای برجام توانستیم صادرات نفت را دو برابر کنیم گفت: صدور نفت ایران قبل از برجام حدود یک میلیون بشکه در روز بود که هم اکنون این میزان به روزانه دو میلیون بشکه نفت رسیده است
دکتر زمانی نیا: صنعت نفت ایران از زمان پیروزی انقلاب اسلامی همواره با محدودیتهای فراوان و تحریم مواجه بوده است
معاون وزیر نفت افزود: بعد از برجام امکان حضور کارشناسان خارجی فروشنده کالا برای راه اندازی تجهیزات نیز مهیا شده است که این امر روند اجرای پروژه ها را تسریع کرده است
زمانی نیا با بیان اینکه حداقل با ۱۵۰هیات خارجی اعم از شرکتهای بزرگ نفتی و یا کشورها ملاقات کردهاند، اظهار داشت: در حال حاضر شرایطی هستیم که اگر آقای زنگنه احساس کند ملاقاتش با وزیر نفت کشورهای دیگر برای ایران نتیجه عملی ندارد، در آن ملاقات حضور نمییابد
وی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به خسارات جنگ ایران و عراق، گفت: صنعت نفت ایران از زمان پیروزی انقلاب اسلامی همواره با محدودیتهای فراوان و تحریم مواجه بوده است، افزود: این در حالی است که مهندسان، کارگران و مدیران صنعت نفت ما توانستند این صنعت را با شجاعت و ایثار فراوان سرپا نگه دارند
معاون امور بین الملل و بازرگانی وزارت نفت:نفت ۴۰ دلاری جذب سرمایهگذاری خارجی را دشوار میکند
معاون وزیر نفت با بیان مشکل بودن جذب سرمایهگذاری به دلیل پایین بودن قیمت نفت افزود: زمانی که قیمت نفت در حدود ۴۰ دلار است، کشورهای تولید کننده رقابت فراوانی را برای جذب سرمایه گذاری خارجی انجام می دهند زیرا نفت ۴۰ دلاری سرمایهگذاری را مشکل میکند
وی در پایان با اشاره به ذخایر عظیم نفت و گاز ایران، ثبات نظام سیاسیوامن بودن کشورمان و وجود نیروهای کارآزموده و مجرب در صنعت نفت، ابراز امیدواری کرد که به دلیل وجود این امتیازات سرمایه گذاری در صعنت نفت ایران برای بیشتر شرکتهای نفتی و کشورها جذاب است.
رئیس کمیته بازنگری قراردادهای نفتی ایران:بازنگری قراردادهای نفتی تکلیف قانونی است
مهندس سیدمهدی حسینی :رئیس کمیته بازنگری قراردادهای نفتی با ابراز خوشحالی از اینکه خداوند برایش مقدر کرده است که در دوره گرفتاریهای صنعت نفت بعد از انقلاب، و در دعاویای که علیه جمهوری اسلامی ایران در دادگاه دیوان بینالمللی لاهه مطرح بود حضور داشته است، اظهار داشت: سال ۸۷ مجلس از من و تعدادی دیگر دعوت کرد تا قراردادها را بررسی کنیم. چون در دستانداز برای عقد قرارداد جدید افتاده بودند.
این دانش آموخته دانشگاه صنعتی شریف افزود : بعد از آن با قانون برنامه چهارم و پنجم، وظایف و اختیارات وزارت نفت و قانون نفت مواجه شدیم و اگر به همه اینها نگاه کنید میبینید تکالیف و وظایف قانونی را برای وزارت نفت تعریف کردند که در قراردادهای نفت بازنگری کند. حتی چارچوب را هم تعریف کردند.
مهندس حسینی با اشاره به این نکته که از ظرفیتهای قانونیای که کشور در اختیار ما قرار دادهبود، استفاده درست کردیم، اظهار داشت: سعی کردیم هرجایی که ممکن است شبههای ایجاد کند که ما از قانون تخطی میکنیم، از آنجا فاصله بگیرم، نگاه ما به قوانین بالادستی دقیق بود و تلاش این بود در چارچوب قوانین حرکت کنیم و از آن عدول نکنیم.
قائم مقام سابق شرکت ملی نفت ایران درباره دلایل وزیر نفت برای بازنگری در قراردادهای نفتی در دهه گذشته تاکید کرد:آن زمان هم مثل حالا وضع بازار عوض شدهبود، آن موقع که ایشان وزیر شده بود بازار صد دلاری داشتیم در حالی که وقتی ما قراردادهای بیع متقابل را تنظیم کردیم ، قیمت نفت به ۱۲ دلار رسیده بود.
مهندس حسینی: در بازار 12 دلاری اساسا قواعد عوض خواهد شد و انگیزهها متفاوت خواهد بود
بنیانگذار قراردادهای نفتی بیع متقابل افزود: در بازار صد دلاری میدانهای گرانقیمت ارزش پیدا میکنند و در آن سرمایهگذاری انجام میشود. ما در میدانهای با ریسک کم در قیمت بالا زیاد جاذبه نداریم در قیاس با میدانهایی که دیگران بخواهند استفاده کنند. برعکس در شرایط قیمتهای پایین ما جاذبه بیشتری داریم به این دلیل که با سرمایهگذاری کمتر، تولید بیشتری به بازار وارد میشود.
رئیس کمیته بازنگری قراردادهای نفتی وزارت نفت ادامه داد: ظرفیت تولید نفت آمریکا در حدود ۴سال، از یک و نیم میلیون بشکه به ۶/۵ میلیون بشکه رسید و بعد از آنسرمایهگذاری بسیار سنگینی در بحث گاز کرده اند و امروز بجای اینکه وارد کننده باشند، صادر کننده اند.
وی خاطرنشان کرد: در کنار ما عراق به سرعت میدانهای داخلی خود و میدانهای مشترک با ما را گسترش میداد. عراق برنامه ۱۲میلیون بشکه را داشت و با بررسی وقتی فهمید که عملی نیست، برنامه تولید خود را به ۷ میلیون بشکه کاهش داد
معاون سابق امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران:همسایگان ما همه دنبال گسترش دامنه فعالیتهای خود هستند.
رئیس کمیته بازنگری قراردادهای نفتی ایران ادامه داد: امروز کشور عراق، به سرعت میدانها را توسعه میدهد و بیشتر بر افزایش ظریب بازیافت کار میکند. عراق ۷ میلیون بشکهای برای ما یک ملاحظات امنیتی غیر از مساله رقابت در عرصه نفتی هم دارد.
مهندس حسینی با بیان اینکه اسفندماه سال ۹۲ یک سمینار بزرگ بینالمللی با حضور حدود هزار نفر از سراسر دنیا برگزار کردیم، عنوان کرد: علاوه بر برگزاری برنامه رسمی، در دوازده میزگرد تمام نظرات را مورد بررسی قرار دادیم و دستاوردها را برای تکمیل طرحمان استفاده کردیم
وی افزود: تلاشمان بر این بود با همه صحبت کنیم. در دانشگاه امام صادق، صنعت نفت، شریف، بهشتی و حقوق دانشگاه تهران سمینارهای متعددی برگزار کردیم و با استادان جلساتی داشتیم
مدیرعامل سابق شرکت ملی پتروشیمی ایران اظهار داشت: با تمامی نهادهایی که ممکن بود نظری داشته باشند، مانند مرکز پژوهشهای مجلس، کمیسیون انرژی، معاونت حقوقی ریاست جمهور و سایر نهادها، شرکتهای خارجی و داخلی، بیش از صد جلسه توجیهی ، توضیحی و پرسش وپاسخ برگزار شد
او اضافه کرد: احساس میکنم در کل کشور هیچ پروژهای نباشد که در آن تا این حد کار توضیحی و توجیهی صورت گرفتهباشد. مجموعه مطالب و دستاوردهایی که تا الان جمع آوری و به چاپ رسیده حدود ۴۸ کتاب است.
وی درباره نحوه تدوین قراردادهای نفتی اظهار داشت: بعد از اینکه مدل مفهومی قرارداد آماده شد، قرار شد بر اساس قانون متن مصوبهای که دولت باید تصویب کند را تهیه کنیم. خود آقای زنگنه حضور داشتند. با وجود اینکه وقت ایشان محدود بود ، اصرار داشتند حضور داشتهباشند و بحث روی آن بسیار طول کشید.
مهندس حسینی با اشاره به اینکه این طرح را در کمیسیونهای مختلف اقتصادی دولت مورد بحث قرار دادیم، خاطرنشان کرد: در آبان ماه گذشته این قرارداد تصویب شد.
اولین پنل تخصصی با عنوان «رویکرد متوازن در انعقاد قراردادها بالادستی نفت و گاز"با دبیری دکتر محمد مهدی حاجیان(دبیر اجرایی کنفرانس وعضو هیات علمی دانشگاه علامه) و مشارکت دکتر محسن محبی (رئیس مرکز امور حقوقی و بینالملل ریاست جمهوری)، دکتر عبدالحسین شیروی (عضو هیات علمی دانشگاه تهران)، دکتر سید نصراله ابراهیمی (مشاور کمیته بازنگری قراردادهای نفتی ایران و عضو هیات علمی دانشگاه تهران)، پروفسور اسلاویر راس یوسکی (عضو هیات علمی دانشگاه کینگز لندن)، دکتر جواد کاشانی (عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبائی) برگزار شد.
رئیس مرکز امور حقوق بین المللی ریاست جمهوری: ماهیت قراردادهای نفت و گاز پیچیده است
دکترمحسن محبی دراولین پنل تخصصی کنفرانس بین المللی قراردادهای بالادستی نفت و گاز ،به اهمیت عنصر پیش بینی پذیری در مدل جدید قراردادهای نفتی اشاره کردو افزود: طرفین قرارداد اگر پیش بینی معقولی از نحوه اجرای قرارداد و حقوق و تعهدات طرفین داشته باشند، قرارداد با چالش کمتری مواجه خواهد شد.
وی تاکید کرد: ماهیت قراردادهای نفت و گاز پیچیده است ، بنابراین نمی توان انتظار داشت قرارداد در اجرا با هیچ چالشی مواجه نشود.
دکتر محسن محبی گفت:لزوما اختلاف در قراردادها از سوء نیت نشات نمی گیرد بلکه در بسیاری از موارد، استنیاط ودرک متفاوت از مسائل منجر به بروز اختلاف نظر میشود.
این استاد دانشگاه با تاکید ضرورت تدوین مدل جدید قراردادی نفت با توجه به تکلیف قانونی وزارت نفت اضافه کرد: بنظر میرسد برخی انتقادها به این مدل قراردادی با قصد قربت نیست.
دکتر محسن محبی ریسک مخزن مثل میزان تخلخل، فشار مخزن ، نفت قابل استحصال، ریسک ساختار کارفرمای دولتی، ریسک شرکت کارفرما، ریسک مدل قراردادی را از مولفههای موثر در پیش بینی پذیری قراردادها عنوان کرد ادامه داد: روش مورد توافق طرفین برای پرداخت، ضمانت اجرایی، رژیم قانون حاکم و رژیم حل اختلاف در این حوزه حائز اهمیت بسزایی است.
پنل تخصصی دوم با عنوان مدیریت انتقال دانش فناوری و مدیریت تولید صیانتی در صنایع بالادستی نفت با دبیری دکتر عاطفه تکلیف (عضو هیات علمی دانشگاه علامه)و مشارکت پروفسور انا آبو(رئیس دانشکده علوم و تکنولوژی دانشگاه ترومسو نروژ)، دکتر شکوه حسین آبادی (دکترای حقوق تجارت بینالملل و مدیر مبارزه با پولشویی و تطبیق قوانین بانک خاورمیانه)، دکتر فیصل عامری (عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبائی)، دکتر امیر صفری (دکترای مدیریت انرژی از دانشگاه استاوانگر)برگزار گردید و بدین ترتیب روز اول کنفرانس پایان یافت.
در روز دوم کارگاه اول با عنوان تحولات قراردادهای بالادستی نفتی ایران برگزار شد و مدرسان این کارگاه نیز دکتر سید نصراله ابراهیمی عضو هیات علمی دانشگاه تهران و پروفسور اسلاویر راسیوسکی (عضو هیات علمی دانشگاه کینگز لندن) بودند.
اصول قراردادهای بینالمللی نفت و گاز عنوان کارگاه دوم بود که دکتر عاطفه تکلیف استاد دانشکده اقتصاد دانشگاه طباطبائی سمت دبیری آن را بر عهده داشت و پروفسور آنا آبو (رئیس دانشکده علوم و تکنولوژی دانشگاه ترومسو نروژ)، دکتر فیصل عامری (عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبائی) نیز در این کارگاه به ارائه نظرات خود پرداختند.
در قسمت پایانی کنفرانس ، نوبت به دانشجویانی که مقالات آنها توسط کمیته داوری کنفرانس برگزیده شده بود ،رسید و آنها مقالات خود را ارائه کردنذ که مورد توجه حضار قرار گرفت . در پایان به شرکت کنندگان در این دوره ، گواهینامه تخصصی شرکت در کنفرانس و ارائه مقاله اعطاء شد.