حفظ حقوق شهروندی با انتشار آزاد اطلاعات
- توضیحات
به گزارش پایگاه خبری دیده بان هشتم ، علی جنتی پس از نخستین نشست سراسری مسولان روابط عمومی استانداری ها و وزارتخانه ها در جمع خبرنگاران افزود: قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات از سال 88 به تصویب رسید و در اواخر 92 اجرایی شد و بر طبق آن همه سازمان ها در مدت سه سال موظف به انتشار اطلاعات شدند.
رئیس کمیسیون انتشار و دسترسی ازاد به اطلاعات افزود: با انتشار آزاد اطلاعات، رسانه ها باید صادقانه از اطلاعات استفاده کنند و از آن بهره برداری سیاسی، حزبی و جناحی نکنند.
جنتی گفت: سازمان ها و وزارتخانه ها موظفند در مدت 10 روز از درخواست ارایه اطلاعات از سوی درخواست کننده، اطلاعات را به وی ارائه دهند.
وزیر ارشاد با بیان اینکه انتشار اطلاعات در سه سطح عمومی، مدیران و کارکنان انجام می شود افزود: با این روند در دستگاه ها ساختار جدیدی ایجاد نمیشود و نیرویی استخدام نخواهد شد بلکه هر دستگاه، برخی نیروهای خود را به این بخش اختصاص می دهد.
وی افزود: همه نهادها و سازمان های دولتی و نیمه دولتی و حتی خصوصی که به صورت عمومی اطلاعاتی تولید می کنند مشمول این قانون شده اند.
دستگاهها موظف به ارائه اطلاعاتشان به مردم از جمله رسانهها هستند
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: براساس ماده 4 قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات، اگر رسانه ها خبری را منتشر کردند، بجز مقام صالح قضایی کسی حق درخواست منبع خبر را ندارد.
جنتی افزود: این قانون جزئی از حقوق شهروندی است و هر شهروندی باید بتواند دسترسی آزاد به اطلاعات و آمار دستگاههای مختلف را داشته باشد، اعم از دستگاههای اجرایی، قوه قضائیه، مجلس، نیروهای مسلح و حتی نهادهایی که خارج از این حوزه هستند اما اطلاعات عمومی را تولید میکنند.
وی افزود: بسیاری از دستگاهها و نهادها در هر سه قوه گاهی در ارائه اطلاعات دستگاههای خودشان به رسانه ها، خِسّت به خرج میدادند در حالی که بر اساس این قانون همه دستگاهها موظف هستند که اطلاعاتشان را در دسترس عموم مردم از جمله رسانهها قرار دهند.
رئیس کمیسیون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات گفت: در این قانون بطور مشخص، اعلام شده است که چه نوع اطلاعاتی از طرف دستگاهها باید در اختیار عموم مردم قرار بگیرد؛ دستگاههای دولتی، نیمهدولتی و حتی خصوصی که اطلاعات عمومی تولید میکنند، باید اطلاعات را روی پُرتال خودشان بگذارند بجز مواردی که جزو اسرار دولتی است و جنبه محرمانه دارد که آنها در اختیار کسی قرار نمیگیرد.
وی گفت: در مدت یک سال و اندی که از تشکیل کمیسیون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات میگذرد، قدمهای خوبی در این مسیر برداشته شده است و بسیاری از وزارتخانهها هم در این زمینه، پیشرفتهای خوبی داشتهاند.
جنتی با بیان اینکه چند وزارتخانه هستند که تقریباً اکثر اطلاعات و آمارشان را روی پُرتال خودشان قرار دادهاند افزود: ما ارزیابی این پرتالها را آغاز کردهایم و بعد از اتمام آن، رتبه هر یک را به طور دقیق اعلام میکنیم و یکی از درخواستهایی که در جلسه امروز مطرح شد این بود که یک کمیسیون یا شورا در استانها هم تشکیل شود و این کمیسیون که قرار است در استانها تشکیل شود، باید زیر نظر استانداران فعالیت کند تا کار با کیفیت بهتری انجام شود.
حسین انتظامی دبیر کمیسیون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات نیز گفت: دستگاه حاکمیتی قرار است خادم واقعی مردم باشد و اطلاعات به صورت امانت در اختیارشان است بنابراین باید هر زمان شهروندان این اطلاعات را طلب کردند؛ ارائه کنند.
انتظامی با بیان اینکه قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات کمک میکند تا رانت اطلاعاتی بوجود نیاید، گفت: رسانهها از مصرفکنندههای اصلی این قانون هستند تا بتواند حق خود را بگیرند.
وی افزود: قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات در 23 ماده تهیه شده و جز معدود قوانینی است که 3 آئین نامه دارد.
انتظامی با بیان اینکه ارائه اطلاعات به چهار نوع تقسیم شده است افزود: شهروندان میتوانند اطلاعات درخواستی خود را بصورت برخط از طریق ایمیل داخلی و کارپوشه ملی ایرانیان و بصورت کتبی از طریق پست یا به صورت حضوری و فرم کتبی دریافت کنند.
منبع خبرگزاری صدا وسیما.