پنج شنبه, 22 آذر 1403-
بهمن كشاورز : منشور حقوق شهروندی اولین گام در توسعه حقوق مردم ایران
- توضیحات
دیده بان هشتم : فصل سوم قانون اساسی مشتمل بر بیان حقوق مردم ایران است. بدیهی است که آنچه در سراسر ایران وجود دارد برای مردم است و شاید نیازی به تصریح وجود این حقوق نباشد.
اما از آنجا که مردم گروهی را به عنوان نماینده و وکیل خود برای سیاست گذاری های کلان بر میگزینند و همچنین فردی رابه عنوان مجری انتخاب میکنند ناچار برای انجام امور اجرایی مملکت و عملیاتی کردن سیاستهای پیشبینی شده لازم است سازو کاری وجود داشته باشد و در این میان باید مشخص باشد که صاحبان اصلی حق یعنی مردم چگونه باید عمل کنند و چه حقوقی و وظایفی دارند.
در قوانین عادی برای این حقوق ضمانت اجرا برقرار شده و تخلف از آنها برای کسانی که متخلف باشند تبعات کیفری، انتظامی و مالی در بر دارد.
حال در منشور حقوق شهروندی تنظیمکنندگان، بسیاری از آنچه را که در فصل سوم قانون اساسی موجود بود با تفصیل و جزئیات بیشتر آوردند.
همینطور در این منشور به مواردی برمیخوریم که با نام و عنوانی که در منشور آمده است در قانون اساسی وجود ندارد و همینطور در متون قوانین عادی دیگر نیز به عنوان حقوق مردم و حقوق شهروندی به آنها تصریح نشده بنابراین منشور حقوق شهروندی به عنوان اولین گام در توسعه حقوق مردم ایران میتواند تلقی شود.
گویا آقای رئیس جمهور بیان کردهاند قرار است برای قسمتهایی که ضمانت اجرا ندارد لوایحی تنظیم و تقدیم مجلس شود.
از طرفی باید توجه کرد در مملکت ما سخن گفتن از حقوق و تصریح به وجود حق و آموزش مردم در این ردیف و ترغیب مردم به مطالبه حق چیزی است که هرگز نمیتوان آن را زیادی و یا کافی دانست زیرا در این مورد ما دچار خلاء و مشکل هستیم پس هر اندازه از حق و حقوق، نحوه استیفا و پیگیری حقوق صحبت و نوشته شود باز هم کم خواهد بود.
بنابراین اینکه کسانی با وجود منشور حقوق شهروندی مخالفت میکنند یا از سر عناد است یا به علت اینکه به نوعی با بعضی از منافع آنها شاید اصطکاک داشته باشد.
روزنامه همبستگی – 23 بهمن