چهارشنبه, 14 آذر 1403-
استانداردهای دوگانه در حوزه حقوق بشر
- توضیحات
دیده بان هشتم : یک حقوقدان گفت: در مورد گزارشی که اخیرا بان کی مون ارایه داد و عربستان را حذف کرد، مصلحت اندیشی و اعمال روابط و استانداردهای دوگانه را شاهد هستیم.
به گزارش پایگاه خبری دیده بان هشتم ، حسین میرمحمد صادقی در گفتوگو با خبرگزاری ایسنا گفت: یکی از تحولاتی که طی سالها و دهه های اخیر در موضوع حقوق بشر به وقوع پیوسته، گسترده شدن دامنه حقوق بشر و جهانی شدن آن است. به این معنا که حقوق بشر فراتر از نسل اول - حقوق مدنی و سیاسی- به نسل دوم - حقوق اقتصادی و اجتماعی - سپس به نسل سوم یعنی حقوق جمعی مثل حق بر محیط زیست سالم و ... تسری یافت.
معاون حقوقی مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: از طرفی دیگر پدیده جهانی شدن شامل حقوق بشر شده است. برای مثال اگر طی دهه ها و قرون گذشته آنچه که دولت با اتباع خودش می کرد، نمی توانست مورد توجه بقیه دولت ها و جامعه بین المللی باشد و حتی اگر آنها مطلبی می گفتند این امر به عنوان مداخله در امور داخلی دولت ها تلقی می شد اما امروزه این مساله زیر سئوال رفته و به پدیده جهانی تبدیل شده است. از دیگر سوء مصونیت هایی که وجود داشت از جمله مصونیت سران دولت ها در رابطه با جرایمی که ممکن بود انجام دهند یا موارد نقض حقوق بشر مورد تردید قرار گرفته است و اکنون مصونیتی برای دولتمردانی که مرتکب نقض جدی موازین حقوق بشر و حقوق بشردوستانه در کشورهای خود می شوند، وجود ندارد.
میرمحمدصادقی با اشاره به حاکمیت استانداردهای دوگانه و عملکرد گزینشی درموضوع نقض حقوق بشر گفت: ما این موضوع را طی سال های گذشته در رابطه با ایران در مقایسه با برخی از کشورهای دیگر منطقه مثل قطر و عربستان مشاهده می کنیم، به گونه ای که ایران سال های متمادی گزارشگر ویژه داشته که در حال حاضر هم احمد شهید از سوی شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد این وظیفه را بر عهده گرفته است، در حالی که کشورهای دیگر حتی برخی از اشخاص مثل زنان در کشوری مثل عربستان از ابتدایی ترین حقوق انسانی خود محروم هستند و ما تاکنون ندیده ایم که یک گزارشگر برای این کشور تعیین شود.
این حقوقدان ادامه داد: در مورد گزارشی که اخیرا بان کی مون ارایه داد و عربستان را حذف کرد، مصلحت اندیشی و اعمال روابط و استانداردهای دوگانه را شاهد هستیم؛ چرا که هیچ کس تردید ندارد آنچه که در یمن اتفاق افتاده، کلکسیون و مجموعه ای از جنایت های مختلف بود، از جنایات جنگی تا جنایات علیه بشریت و حتی نسلکشی. به اعتبار اینکه اهالی یمن حوثی بوده و دارای نژاد خاصی هستند، مورد هجمه و هجوم دولت عربستان قرار گرفت. این اقدامات جُرم جرم هاست و سنگین ترین جرمی است که در قاموس حقوق جزا با آن روبرو هستیم و مرتکبین آن با مجازات های بسیار سنگینی روبرو هستند.
وی اضافه کرد: در حوزه این جرایم سه گانه ای که انجام شده طبعا بسیاری از قربانیان کودکان بوده اند که اسیر بمباران رژیم عربستان قرار گرفتند وهیچ تردیدی در جنایات عربستان در این زمینه به ویژه علیه کودکان وجود ندارد. البته بان کی مون هم نسبت به این موضوع مصلحت اندیشی کرد و در صحبت های خود مطرح کرد که مجبور بوده این کار را انجام دهد.
وی افزود: گاه دولت هایی که دارای پول های بی حساب هستند و در خرج آن پول ها مقید به ضابطه نیستند، از این اهرم یعنی از قدرت پول ومنابع زیرزمینی استفاده می کنند و منویات خود را بر سازمان های بین المللی حاکم می کنند و باعث می شوند عدالت و حقیقت فدای مصلحت شود و سازمان هایی که مجبور هستند ادامه فعالیت داشته باشند، مجبور می شوند که به خواسته آنها تن دهند که این اتفاق در حوزه حقوق بشر و عدالت کیفری بین المللی یک اتفاق بسیار ناراحت کننده است و اگر می شد که این موضوع را به عنوان یک عزا اعلام کرد برای مفهوم و موضوع حقوق بشر به نظرم جا داشت که این اتفاق بیفتد.