حق الوکاله باید شفاف و واقعی باشد
- توضیحات
دیده بان هشتم :رییس قوه قضاییه با تاکید بر ضرورت شفافسازی و واقعی کردن حق الوکالهها، عملکرد وکلا را در اعتماد آفرینی و جلوگیری از بدبینیها نسبت به نهاد وکالت مؤثر دانست و گفت: «ما نیازمند وکلا و حقوقدانان بدون مرز هستیم که بتوانند در عرصههای بینالمللی در برابر نقض کنوانسیونها و معاهدات از حقوق مردم ایران و همچنین ملتهای مظلوم و مستضعف جهان دفاع کنند.»
رییس قوه قضاییه با اشاره به نقش وکلا در اتقان آرای محاکم، افزود: «نهاد وکالت در زمینه کشف حقیقت اثر بهسزایی دارد و وکلای عالم حقطلب عدالتخواه در جهت احقاق حق، ابطال باطل و صدور احکام صائب در دادگاهها میتوانند تأثیر شگرفی داشته باشند.»
مشکلات وکالت باید با همکاری وکلا حل شود
آیتالله رییسی با بیان اینکه وکالت ریشه در فرهنگ اسلامی، قانون اساسی و قوانین موضوعه کشور دارد، اظهار کرد: «امروز وکالت یک نهاد رسمی و قانونی است اما مشکلاتی دارد که این مشکلات باید با همکاری خود وکلا حل شود. در این راستا یکی از نکات بسیار مهم، ساماندهی جریان وکالت در کشور است که باید به صورت قانونی دنبال شود و این امر نیازمند حرکتی علمی و یکپارچه است تا اگر نیاز به اصلاح یا تصویب قوانین است، بتوان به شکلی منطقی این موضوع را محقق کرد.»
رییس قوه قضاییه با اشاره به قضاوت فضای عمومی جامعه نسبت به وکالت، این امر را نیازمند واکاوی دقیق دانست و خاطرنشان کرد: «شفافسازی و واقعی کردن حقالوکالهها برای مردم، سازمان امور مالیاتی، دستگاهها و مجموعههای مختلف، از بسیاری از بدبینیها نسبت به نهاد وکالت پیشگیری میکند.» آیتالله رییسی همکاری و مشارکت وکلا در تهیه لوایح، قوانین و مقررات را موجب غنای تقنینی کشور دانست و افزود: «کار هماهنگ مبارزه با فساد، امر بسیار مهمی است که همکاری همه بخشها را میطلبد. اگر وکیل ناسالمی وجود دارد، خود جریان وکالت باید اولین مدعی او باشد. از سوی دیگر معتقدیم سلامت قوه قضاییه بدون سلامت قاضی و سلامت نهاد وکالت بدون سلامت وکلا امکانپذیر نیست. جریان سالم قضایی همراه با جریان سالم در درون کارشناسان، وکلا و ضابطان است و مردم؛ همه ما را یک مجموعه میبینند. براین اساس همه باید آهنگ سلامت داشته باشیم.»
لزوم حفظ کرامت اصحاب دعوا
رییس قوه قضاییه با بیان اینکه سخن گفتن از سلامت قوه قضاییه بدون سلامت جریان وکالت امکان پذیر نیست، بر ضرورت صیانت از سلامت نهاد وکالت در کشور تاکید کرد و گفت: «چرا باید اجازه دهیم چند وکیل، قاضی و کارمند ناسالم، نگاه مردم را به ما عوض کنند؟ این سالم سازی نیز با بخشنامه امکان پذیر نیست بلکه در میدان عمل باید اعتماد آفرینی کرد و رضایت مردم را به دست آورد.»
آیتالله رییسی در ادامه با تاکید بر ضرورت حفظ کرامت قاضی، وکیل، اصحاب دعوا و متهم در روند رسیدگیهای قضایی، خاطرنشان کرد: «دفاع از حق موکل نباید حقوق سایر اصحاب دعوا را ضایع کند.»
رییس قوه قضاییه، هدف مشترک جریان وکالت و قضاوت را کشف حقیقت و احقاق حق دانست و با بیان اینکه دریافت وجه برای دفاع از باطل، اکل مال به باطل است، خاطرنشان کرد: «وکالت میتواند روند دادرسی را تسهیل کند و در این عرصه رعایت اخلاق وکالت از مهمترین مسائلی است که همانند اخلاق قضاوت باید مورد توجه جدی باشد.» آیتالله رییسی، وکالت تخصصی را مهم و ضروری برشمرد و افزود: «ما در رابطه با شعب دادگستری نیز معتقد به ایجاد شعب تخصصی هستیم و در این زمینه وکالت تخصصی نیز میتواند جایگاه مهم و موثری داشته باشد.»
نظارت بر قاضی و وکیل به معنای تداوم اعتماد است
رییس قوه قضاییه در ادامه با تاکید بر لزوم استقلال وکیل اظهار کرد: «به موازات استقلال قاضی، معتقدیم وکیل هم باید استقلال داشته باشد. وکیل مستقل کسی است که در تشخیص و پیگیری حق موکل خود، کاملاً مستقل و نفوذناپذیر عمل کند اما این استقلال به معنای عدم نظارت نیست. نظارت بر قاضی و وکیل به معنای بی اعتمادی نیست بلکه به معنی تداوم اعتماد است و برای تضمین تداوم اعتماد و سلامت وکیل و قاضی، این سازوکار نظارتی در قانون پیشبینی شده که باید فعال باشد تا از سوءاستفادهها جلوگیری کند.» آیتالله رییسی با اشاره به برخی انتقادات نسبت به ارائه چهره غیرواقعی از وکلا در رسانهها، گفت: «آنچه میتواند از این امر جلوگیری کند، عملکرد خود وکلاست و جز عملکردها هیچ چیز در افزایش اعتماد مردم به نهاد وکالت در کشور نمیتواند اثربخش باشد.» رییس قوه قضاییه با اشاره به تلاشهای معاونت حقوقی قوه قضاییه برای پیگیری مسائل مربوط به نهاد وکالت با هم اندیشی خود وکلا، به موضوع تعداد وکلا در کشور اشاره کرد و افزود: «اگر تعداد وکلا بیش از نیاز جامعه باشد، مشکل ایجاد میکند و فسادآور است. تعداد وکلا باید بر اساس جمعیت و نیاز کشور باشد. همچنین مؤسسات حقوقی باید ساماندهی شوند و این پذیرفته نیست که کسی بدون داشتن تواناییهای لازم، موسسه حقوقی تأسیس کند.»
نقش وکلا در گام دوم انقلاب
آیتالله رییسی در ادامه با اشاره به نقش و جایگاه وکلا در گام دوم انقلاب تصریح کرد: «نهاد وکالت در گام دوم انقلاب باید برنامهای دقیق برای خود تعریف کند به نحوی که پرچمدار دفاع از حقوق عامه و همچنین دفاع از حقوق مستضعفان و مظلومان عالم باشد.»
رییس قوه قضاییه با بیان اینکه نگاه جریان وکالت به مسائل کشور باید یک نگاه انقلابی باشد، خاطرنشان کرد: «امروز کشور با انواع تحریمهای ظالمانه دست به گریبان است. دفاع از حقوق ملت در برابر این تحریمها بر عهده جریان وکالت است. از طرفی شاهد ظلم و ستم به مردم فلسطین، یمن، لبنان و سایر نقاط جهان هستیم که هیچ کس به اندازه وکلا و حقوقدانان آشنا به مبانی حقوقی و مقررات بینالملل نمیتواند از حقوق این مظلومان دفاع کند. کشورهای سلطه گر، به شکلی آشکار کنوانسیونها و معاهدات مصوب سازمان ملل را نقض میکنند و این وظیفه وکلاست که در برابر این تجاوزگریها بایستند. بر همین مبنا ما نیازمند حقوقدانان و وکلای بدون مرز هستیم که ضمن آشنایی با قوانین و مقررات داخلی، بر قواعد و مقررات بینالمللی نیز اشراف داشته باشند و بتوانند به عنوان مدافع حقوق ملت ایران و ملتهای مظلوم و مستضعف جهان در کانون توجه افکار عمومی دنیا قرار بگیرند.» آیتالله رییسی در ادامه تاکید کرد: «عملکرد ما باید به گونهای باشد که مردم، انصاف در وکیل و عدالت در قاضی را با تمام وجود احساس کنند. بر همین اساس باید نگاه تحولی را با کمک یکدیگر بر دستگاه قضایی و نهاد وکالت در کشور حاکم کنیم و گامهای متفاوتی برداریم تا مردم طعم شیرین عدالت را بچشند.» رییس قوه قضاییه در پایان با تاکید بر لزوم توجه به مردم، این امر را منبعث از مکتب سیاسی امام راحل(ره) و مقام معظم رهبری دانست و یادآور شد: «ما تمام تلاش خود را برای رفع مشکلات موجود در مسیر تعامل دستگاه قضایی با نهاد وکالت به کار میگیریم و تردید نداریم که با کمک شما عزیزان این مشکلات قابل رفع است. همچنین در جهت فعالتر ساختن نهاد داوری در کشور مصمم هستیم و معتقدیم این موضوع به کاهش ورودی پروندهها به دادگستری کمک شایانی میکند.» بر اساس این گزارش، چند تن از وکلا نیز در این دیدار به نمایندگی از سایران به بیان مشکلات و نقطه نظرات خود پرداختند.
حمایت